logo small

Goochelaar of Illusionist?

Goochelaar of Illusionist

Goochelaar of Illusionist? Wat zijn de verschillen? Wat zijn de overeenkomsten? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen & meer.. dus pak lekker een kopje thee of koffie erbij en ik wens je veel leesplezier!

Wat is een Goochelaar?

Een Goochelaar is iemand die mensen verwondert doormiddel van zijn of haar Goocheltrucs. Dit kunnen trucs zijn met kaarten, munten, ringen, touwen etc. De Goochelaar vertoont een klein magisch wonder tussen het publiek of op het podium. Hierin zit dan ook verschil tussen een close-up goochelaar, ook wel tafel goochelaar genoemd of “Parlour magic” op een podium voor een iets grotere groep mensen. Daardoor is er ook meer afstand tussen het publiek en de Goochelaar. Er zijn zoveel verschillende categorieën van Goochelaars, zoals: Mind-readers, Mentalisten, zakkenrollers, close-up magicians, kinder goochelaars, manipulatie goochelaars & Illusionisten.

Wat is een illusionist?

Een illusionist is iemand die illusies vertoont aan het publiek zoals: Een olifant laten verdwijnen of verschijnen, een assistente doorzagen & vervolgens weer heel maken, Ontsnappen terwijl hij of zij geboeid zit onder water etc.

Zoals je kunt lezen doet een Illusionist dus grotere trucs/illusies & stunts. Een Goochelaar doet kleinere trucs en illusies dan een Illusionist.

Wat zijn de verschillen tussen een Goochelaar & Illusionist?

Zoals je waarschijnlijk al het gelezen is het grote verschil tussen een Goochelaar & Illusionist dus vooral de grootte van de trucs/illusies. Een Illusionist treed altijd op voor een groot publiek en vaak op een podium met assistentes en grote kisten etc. een Goochelaar doet dit met kleinere attributen of geleende voorwerpen van de toeschouwers uit het publiek.

Is een Illusionist beter dan een Goochelaar?

Het korte antwoord op deze vraag is nee! Het zijn 2 verschillende vormen van de Goochelkunst, maar de ene vorm is niet beter dan de ander. Het is maar net waar de klant opzoek naar is. Zo is een Illusionist beter voor bijvoorbeeld een circus act of in het theater. Ook al treden er ook veel Mentalisten of hypnotiseurs op in het theater.

Al deze vormen van de goochelkunst vallen dus onder goochelen. Het zijn dan ook eigenlijk allemaal goochelaars. Alleen de ene heeft meer de focus op de grotere stunts & trucs dan de ander.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de ene Goochelaar beter is dan de andere & dat zelfde geldt ook voor Illusionisten.

Er ontstaat nogal vaak de verwarring tussen deze 2 kunstvormen, waarbij het publiek vaak denkt dat een Illusionist beter is dan een Goochelaar. Het klinkt stoerder om te zeggen dat je een Illusionist bent ipv een goochelaar en daarom word het woord ook vaak verkeerd gebruikt door Goochelaars of op tv.

Illusionist David Copperfield
Illusionist David Copperfield

Is een Illusionist duurder dan een Goochelaar?

Ja, een Illusionist is duurder dan een Goochelaar. Dit komt niet omdat een Illusionist beter is dan een Goochelaar, maar omdat hij of zij een heel team heeft te betalen die mee helpen aan de show. Zo zijn er bijvoorbeeld kosten voor het bouwen van de Illusies, het vervoeren ervan, mensen van het geluid & techniek doe moeten worden ingehuurd, decor bouwers, visagie, stylist voor de kleding tijdens de show, stage hands die helpen met de illusies op het podium duwen en weg te halen, assistentes & de Illusionist zelf. Zoals je kunt lezen is dit een flinke groep mensen en daarom is het ook logisch dat dit een stuk duurder is dan een Goochelaar die alles alleen doet.

Een Goochelaar heeft vaak een koffer of een tas vol trucs bij zich en dan soms nog een tafeltje, maar daar blijft het bij. Over het algemeen passen de meeste trucs in zijn of haar zakken. Het grootste deel van de voorbereiding word thuis al gedaan en op locatie kunnen ze binnen 5 a 10 min. aan de slag.

Een Goochelaar koopt vaak trucs of bedenkt deze zelf, maar is vooral afhankelijk van zijn of haar skills en de uren & jaren dat hij of zij heeft geoefend om de vingervlugheid onder de knie te krijgen.

Een Illusionist daarin tegen heeft ook veel moeten oefenen met zijn team om een goede show in elkaar te zetten & heeft zelf Illusies moeten bouwen of kopen, waarvan de inkoop prijs ook een stuk duurder is.

Uiteindelijk is het wel zo dat een Goochelaar vooral alleen oefent en daarbij specifiek technieken onder de knie probeert te krijgen met zijn of haar handen, ook wel vingervlugheid genoemd.

Een Illusionist is niet perse vingervlug, maar zou dit wel kunnen zijn ondanks dit niet noodzakelijk is. Daarentegen is een Illusionist vooral afhankelijk van de Illusies, zijn team en de show eromheen om het tot een succes te maken.

Nu weet je eindelijk het verschil tussen een Goochelaar & Illusionist! Ben je enthousiast geraakt van dit artikel en zou je een Goochelaar of Illusionist willen boeken voor jouw feest? Neem dan hieronder contact op en vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

Share:

More Posts

Vrijblijvende Offerte

Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24u een reactie.

Of bel direct: 06 53 45 55 01
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vrijblijvende Offerte


Vraag een vrijblijvende offerte aan en ontvang binnen 24u een reactie.

Of bel direct: 06 53 45 55 01

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Scroll naar boven
Offerte aanvragen